Se dette nyhedsbrev online

Oktober er højsæson for travlhed

Ofte finder man som leder først ud af, at den hårdarbejdende teamleder, den dygtige projektleder eller den seje specialist er overbelastet, når sygemeldingen løber ind.

De mest engagerede medarbejdere, som tager ansvar og siger ja til at løfte endnu en opgave, er ofte også dem, der kan presse sig selv for så meget, at de kommer i risikozonen for en sygemelding. Men har du blik for disse medarbejdere, kan du forebygge en overraskende sygemelding.

Tænk over, om du har en medarbejder, der har set ekstra mør ud den seneste tid? Som ikke kom glad og genopladet retur efter ferien? Som samtidig har haft halve eller hele år med større udfordringer?

"Hvordan har du det egentlig?"
Tag en kort snak og find ud af, om vedkommende er overbelastet eller stresset. Oktober er et godt tidspunkt, fordi det er nu, der er travlt, og der er længe til juleferien. Ved at sætte ind lidt tidligere end normalt, kan I planlægge en styret proces, så krav og ressourcer bliver tilpasset, og din medarbejder ikke pludselig må trække stikket i løbet af de næste måneder.

En god indgang er som regel at fortælle, at du har lagt mærke til, at din medarbejder har løftet bestemte store opgaver eller stået igennem store forandringer. Og så høre: "Hvordan har du det egentlig?" Som regel vil medarbejderen enten sige: "Tak, fordi du spørger. Der er pres på, men jeg har det godt" eller "Nu du spørger, så har jeg godt nok tænkt på, hvor længe jeg kan holde til det".

Hvis du som leder får den melding, så brug tid på at løfte nogle af opgaverne væk, prioriter resten og aftal et konkret tidspunkt for en velfortjent ferie. Og tilbyd, at jeg eller en anden god professionel bliver tilknyttet, hvis behovet er der, så I får en holdbar løsning også fremover.

Uden for risiko efter 2,6 uger
Mine kunder er typisk overbelastede chefer, ledere, specialister og nøglemedarbejdere. Ved vores første møde var mange af dem tæt på en sygemelding. Derefter tog det dem i gennemsnit 2,6 uger at nå uden for risikozonen. De har derfor haft et hurtigere og mindre dramatisk forløb, end hvis de og deres ledere havde ventet.

Mine kunder har ikke alvorlig stress eller stresskollaps. Det kræver veluddannede kognitive psykologer med særlig viden om stress. Det kræver tid, og et godt samarbejde med arbejdspladsen.

Mine individuelle forløb har vist, at det kan lade sig gøre at tage stressen i opløbet. Og de har vist, at det kan lade sig gøre at bevare stoltheden og respekten, mens man øver sig i at planlægge, kende egne grænser og navigere i et travlt og interessant arbejdsliv.

De bedste hilsner
Lis

Kom hurtigt ud af risikozonen

  • 63 % af deltagerne har været på kanten af sygemelding

  • 92 % af dem var uden for risiko ved 2. møde, resten ved 3. møde

  • 2,6 uge tog det i gennemsnit at komme væk fra risikoen for sygemelding

Kilde: Optælling af 38 individuelle forløb hos LYNGBJERG

Nyt lederkursus fra LYNGBJERG

Det er ofte de dygtigste og mest engagerede medarbejdere, der er i risikozonen for overbelastning og stress. Det er derfor centralt, at lederen er i stand til at genkende stress-symptomer, både hos sig selv og medarbejderen.

På kurset får du: 
  • Indsigt i forbindelsen mellem dit eget stressniveau og medarbejdernes trivsel
  • Konkrete redskaber til øget effektivitet og skiftet mellem toppræstation og restitution
  • Overblik over dit eget toppræstationsmønster
  • Redskaber til at forebygge stress på afdelings- og individuelt niveau.
Ønsker du ikke flere nyhedsbreve fra mig, så klik her