Se nyhedsbrevet online
Lyngbjerg
Om Lis Lyngbjerg
Lyngbjerg - Omtale
Lyngbjerg - Omtale
Lyngbjerg - Nyheder
Der skal ryddes ud i ideer og opgaver med jævne mellemrum. Gerne på hvert ledermøde og mindst en gang om året. For eksempel nu, inden vi får travlt og går i drift igen. Velkommen til fint nyt år.

Hvad skal vi droppe i 2018?

Velkommen til et helt nyt og ubrugt år. Når vi har overstået de første våde og kolde januar-uger, plejer det at gå meget stærkt, indtil vi bremser hårdt op sidst i juni og haster på ferie. Men i år kunne man gøre det anderledes. 
 
På samme måde, som man skal sortere ud i plastikbøtter i køkkenskabene og gammelt værktøj i redskabsskuret, skal der ryddes ud i ideer og arbejdsopgaver. Så man får tid til det, der virker bedst.
 
Brainstorm og Not-to-do-liste
 
Derfor slår jeg her et slag for Not-to-do-listen eller begravelseslisten. Det er brainstormens oversete tvilling, som fortjener samme respekt og ærefuld behandling, som den strøm af gode ideer og planer, vi er gode til at få og sætte i gang. 
 
Begravelseslisten bør stå på ledergruppens faste dagsorden. Punktet bruges til at rydde ud i opgaver, halve ideer og kvarte projekter, som lederne måske godt ved, der ikke bliver tid til. Men som huskes af de ansvarlige og samvittighedsfulde medarbejdere. Og som bør smides ud officielt.
 
Jeg har gennem årene givet ideen videre til ledergrupper, og mener, at det er en af de vigtigste opgaver for den gode leder. Jeg har gjort det selv, og det er ikke nødvendigvis nemt.
 
Jeg fandt 32 arbejdsdage
 
I 2018 dropper jeg:
  • et godt netværk med HR-chefer og HR-konsulenter, som jeg har siddet i siden 2007 med nyttig viden og fortrolig sparring. Jeg sparer 4 arbejdsdage plus forberedelse, mails og efterfølgende opsamling. 

  • et godt netværk med fire skønne personer og 15 års samarbejde og udvikling. Vi sparer 4 arbejdsdage plus forberedelse og mails.

  • at holde foredrag. Foredrag nedbringer ikke stress blandt ledere og medarbejdere. Muligvis inddirekte, men ikke målbart, og ikke med det samme. Jeg sparer 10 arbejdsdage plus forberedelse, mails, transport, efterarbejde og afrunding.

  • at skrive en ellers relevant lille bog om stress i et samfundsmæssigt perspektiv. Jeg sparer mindst 14 dage plus forberedelse, mails og telefonopringninger og efterarbejde.
 
Min Not-to-do-liste kunne være længere. Men man skal man ikke slette mere, end man kan holde.
 
Jeg er overrasket over, at jeg i min mindre butik kan finde minimum 32 arbejdsdage - halvanden arbejdsmåned. Hvad kan man så ikke finde i en ledergruppe eller i en afdeling?
 
Rigtig godt nyttigt og unyttigt nyt år. 
 
De bedste hilsner
Lis

Hvad skal tiden bruges til?

Den tid, jeg har fået ekstra, skal bruges på det, der virker bedst - nemlig to bestemte opgaver:

Anbefaling:

"Vores ledergruppe var i 2016 igennem et lederforløb med Stressbarometer®-konceptet. Lederne gennemgik Stressbarometer-testen, fik en personlig rapport og lærte om egne symptomer og mulige årsager. På det fælles seminar fik deltagerne gruppens resultater og talte om, hvordan man navigerer i en internationalt ejet virksomhed. Lederne blev klar over, at gruppen havde flere fælles udfordringer, og fik en række anbefalinger, viden og redskaber, som vi har arbejdet videre med. Vi kan med stor fornøjelse anbefale Lis Lyngbjerg og Stressbarometer®-konceptet til andre ledergrupper."

Ellen Lindmark Frier, HR Manager,
Fortum Waste Solutions A/S, Danmark
 

Uddannelse og læseferie

I efteråret 2017 var jeg på Mindworks Mindful Compassion Retreat i Thailand. Stort udbytte og en fremragende uddannelse. Kan kun anbefales til alle, der arbejder med mennesker. Tag med i 2018. Eller vælg gruppeforløbet fra 30. januar til dig eller din medarbejder.
Ønsker du ikke flere nyhedsbreve, klik her